“Ik fluit weer na een dag werken”

Ronald en Marjorie - kopie

Robert van der Wal (48) werkt sinds oktober vorig jaar bij ’t Dijkhuis, een woonzorgcentrum in Bathmen. Door een chronische aandoening werd het werken in de bouw Robert te zwaar, waardoor hij moest uitkijken naar een andere baan. De zoektocht viel hem nog niet mee. Tot hij Marjorie Scholten van Deventer Werktalent tegen kwam.

 

In een gezellig hoekje vol met boekenkasten treffen we Robert aan. Een grote glimlach op zijn gezicht verklaart dat hij het erg naar zijn zin heeft in ’t Dijkhuis. Op een enthousiaste manier vertelt hij over zijn nieuwe baan, terwijl hij ondertussen vriendelijk iedereen gedag zegt die voorbij komt. Robert: “Na jaren thuis te hebben gezeten, vrijwilligerswerk te hebben gedaan en nog even te hebben gewerkt als conciërge, vond ik dat ik iets moest zoeken wat echt bij mij past. Ik vind namelijk dat je aan je kinderen moet laten zien dat je je hart moet volgen. Ga iets doen wat je leuk vindt.”


Loopbaanonderzoek

“Uiteindelijk ben ik bij Marjorie terechtgekomen en heb de module loopbaanbegeleiding gevolgd”, vertelt Robert. Hier kwam naar voren dat hij goed kan luisteren en een zorgzaam type is. Marjorie, loopbaancoach bij Deventer Werktalent: “We zijn samen dit proces aangegaan. Door steeds een laagje dieper te gaan, creëer je kansen voor persoonlijke ontwikkeling.”


Intensief

Marjorie: “Ik heb Robert voorgesteld deel te nemen aan een speeddate voor werken en leren in zorg. Robert was na afloop erg enthousiast. Het heeft ertoe geleid dat hij is aangenomen voor een werk-leertraject in de zorg. Hoe mooi is dat!” Na een stageperiode werkt Robert nu 24 uur in ‘t Dijkhuis en volgt hij de opleiding VIG-3. “Intensief, maar heel leuk. Zo zie je maar weer dat je nooit te oud bent om te leren. Momenteel help ik de mensen in het woonzorgcentrum met wassen, aankleden en geef ze aandacht door een praatje te maken”, vertelt Robert enthousiast.


Leergierig

“Robert is ontzettend leergierig”, geeft Marjorie aan. “En het leuke is dat hij een voorbeeld is voor anderen die op zoek zijn naar nieuw toekomstperspectief of een carrièreswitch willen maken. Wel moet hij leren om zijn grenzen te zien én aan te geven, maar daar werkt hij hard aan.” Robert is heel blij met alle hulp die hij heeft gekregen van Deventer Werktalent. “Ik heb diverse trainingen gevolgd en samen met Marjorie mijn loopbaan uitgestippeld, dat heeft mij zo veel goeds gebracht. Door de positieve energie fluit ik nu weer als ik terug fiets naar huis na een dag werken.”

 

Op de foto Robert van der Wal en Marjorie Scholten in ’t Dijkhuis.

 

Dit artikel is verschenen in de Deventer Post van 4 april 2018.