Iedere fiets in goede handen bij John

John Ramautarsing en Rogier van der Poel - kopie

Voor het vervangen van een fietswiel of monteren van een achterlicht ben je bij de Fietsenwerkplaats van Cambio aan het goede adres. Sinds twee jaar werkt John Ramautarsing hier en is hij opgeklommen van fietsenmaker naar assistent-voorman/werkbegeleider. Naast het repareren van fietsen begeleidt hij zijn collega’s bij het werk. Op aanraden van zijn werkmakelaar begon hij in de fietsenbranche en dat beviel goed.

 

In de Cambio Fietsenwerkplaats aan de Diepenveenseweg is het een waar fietsenwalhalla: overal staan of hangen heren-, dames- en kinderfietsen in alle soorten en maten. Sommige lijken net uit de IJssel te zijn gevist, andere stralen je met frisse en felle kleuren tegemoet. Tussen deze tweewielers werkt John Ramautarsing samen met zijn collega’s om iedere fiets te repareren, op te knappen of af te wijzen. Niet iedere fiets kan gered worden.

 

Ieder krot een herkansing

Maar er is altijd een oplossing. Zo kwam een klant eens een oude Gazelle tandem brengen. “Daar kun je tegenwoordig geen kettingkast meer voor vinden,” vertelt John. “Wij maken ze dan zelf. Wij zien in ieder krot een herkansing.” Meer collega’s hebben die handigheid in de vingers, maar bij John begon het al op vroege leeftijd. “Ik was 8 of 9 jaar en toen begon mijn liefde voor fietsen. Ik monteerde destijds een lange voorvork in mijn kinderfiets.”

 

Voorliefde voor voertuigen

Na een burn-out en psychische problemen belandde John bij Sallcon. Daar werkte hij in de schoonmaak en vervolgens bij Nijland Cycling. Werkmakelaar Hans Zwart raadde hem aan om werk te zoeken dat past bij zijn voorliefde voor voertuigen en techniek. Onder werkleider Rogier van de Poel houdt John zich bezig met de reparatie van fietsen, het klantcontact, bestellen van onderdelen, documenteren van fout geparkeerde fietsen en ondertussen helpt hij zijn collega’s waar nodig.

 

Diversiteit aan mensen

In de Fietsenwerkplaats werkt een diversiteit aan mensen, bijvoorbeeld met een verstandelijke beperking, verleden in de verslaving of psychoses. Iedereen heeft een andere aanpak nodig. Rogier vertelt: “John is een type van niet lullen maar poetsen. Met het hart op de goede plek, bevlogen en welwillend om te leren.” Natuurlijk zijn er botsingen met collega’s in Johns rol. “Ik kom soms hard over, maar moet ook grenzen aangeven. Niet iedereen luistert en dat bespreek ik dan met Rogier. Hoe het beste te reageren.” Maar vaak is het niet lullen maar poetsen. Of, zoals John zegt: “Gewoon doen.”

 

Ook werk maken van je talent? Bel Deventer Werktalent op 0570-856 700 of mail naar [email protected].