Met elkaar verbinden op Verbindingsdag

P1140990

Hoe zorg je voor een goede verbinding, onderling als collega’s en met je klanten? Om die vraag draaide gisteren de presentatie van auteur Wim Schuurmans op de Verbindingsdag. Met ruim honderd aanwezigen op het gebied van werk en inkomen in Deventer werd letterlijk de verbinding aangegaan door middel van aan elkaar geknoopte stukjes touw, open gesprekken en workshops.

 

Aanleiding voor de bijeenkomst is de vergaande samenwerking tussen de gemeente Deventer en Sallcon in Deventer Werktalent om alle ontwikkelingen in het kader van de nieuwe Participatiewet in Deventer in goede banen te leiden.

 

Wim Schuurmans vertelt zijn verhaal voor een zaal vol medewerkers van Deventer Werktalent en de gemeente Deventer (Afdeling Werk en Inkomen, Jongerenloket, GROS en uitkeringsadministratie). Mensen beraken in plaats van bereiken is zijn boodschap. We leven in een belevenis- en betekeniseconomie. De manier om je klanten te benaderen moet hierop aangepast worden. De auteur van het boek ‘Verboden voor klanten, wij houden van fans’ vertelt vol passie over de excellente dienstverlening die Deventer kan realiseren door de verbinding met klanten op de juiste manier aan te gaan.

 

‘Why’-workshop
“Waar doe je in?” Het lijkt een simpele vraag, maar Schuurmans stelt hem niet voor niets. Het is gemakkelijk te vertellen dat je een kapster bent en dat je haren knipt voor je beroep. Maar waar doet een kapster écht in? “Zelfvertrouwen”, klinkt het vanuit de zaal. Ook de aanwezigen moeten zichzelf die vraag stellen. Opgesplitst in groepen volgen ze de workshop ‘Why’, over het waarom van ons werk en ons doel daarin. Woorden als ‘vrijheid’, ‘structuur’ en ‘mensen gelukkig maken’ komen voorbij. En: ‘Tijd hebben om vertrouwen te krijgen en te geven om mensen te helpen verder te komen in hun leven’.

 

Voortouw nemen
Met de huidige Participatiewet is verbinding meer dan ooit belangrijk. Tussen instanties, maar ook tussen instanties en hun klanten. Wethouder van Sociale Zaken Jan Jaap Kolkman neemt hier letterlijk en figuurlijk het voortouw in. Samen met twintig anderen houdt hij een stukje touw vast. Aan beide kanten verbindt hij het met iemand anders touw. Het resultaat is een lang touw in een cirkel, verbonden door mensen van verschillende instanties, met verschillende achtergronden en belevingen. De eerste, symbolische stap in de richting van echte verbinding is gezet!