Michel zorgt voor extra ogen en oren in de wijk

Michel en Hans Zwart - kopie

Michel Groenink werkt al zo’n twaalf jaar bij Raster Groep in Deventer, de non-profitorganisatie in welzijn. Het is een mooi voorbeeld van iemand die zich van straatjongere heeft opgewerkt tot assistent jongerenwerker. “Het is echt fantastisch mooi werk. Door mijn eigen verleden weet ik hoe je de doelgroep op straat moet aanspreken en moet stimuleren om iets van het leven te maken.” Michel wordt door werkmakelaar Hans Zwart van Deventer Werktalent begeleid.

 

“Voor alle jonge werkzoekenden heb ik wel een boodschap. Met Deventer Werktalent kun je echt meer uit je zelf halen. Het gaat niet alleen om banen waar je in perkjes staat te schoffelen. Het is juist heel anders, maar je moet wel zelf je kans grijpen”, vertelt Michel enthousiast. “Daarnaast is het geen schande om hulp te vragen, want iedereen kan een steuntje in de rug gebruiken.”

 

Verantwoordelijkheden
Michel kreeg deze steun niet alleen van Deventer Werktalent, maar ook van medewerkers bij de Raster Groep. “Zij hebben mij het vertrouwen gegeven, dat is heel fijn. Zo heeft Melvin Dijkema mij kennis laten maken met de wijk toen ik als jongerenwerker kwam werken in Colmschate.” Michel is verantwoordelijk voor diverse projecten, zoals de organisatie van discoavonden. Dit om de jeugd letterlijk van de straat te houden. “Maar ik betrek hier ook de jongeren bij. Zo vraag ik aan iemand of hij eens wil zorgen voor verlichting. Zo probeer ik mensen met kleine stapjes verantwoordlijkheden te geven.”

 

Van boefje tot rolmodel
Geertje Kleine Schaars is senior jongerenwerker bij Raster. Zij is uitermate tevreden over Michel. “Michel weet goed hoe je een groep jongeren die veel op straat leeft moet aanspreken. Hij houdt contact met deze groep, maar ook met buurtbewoners en politie. Michel is van een boefje uitgegroeid tot een rolmodel voor jongeren. Wij hebben dankzij hem nu extra ogen en oren in de wijk.”

 

Stap maken
Ook werkmakelaar Hans Zwart ziet de enorme groei die Michel heeft doorgemaakt. “Als je kijkt naar iemands plussen in plaats van minnen dan kun je iemand laten ontwikkelen. Het is een uitstekende zet gebleken om Michel bij Raster Groep te laten werken. Na twaalf jaar kan ik met een gerust hart zeggen dat dit goed heeft uitgepakt.” Michel hoopt hij op zijn beurt jongeren kan laten bewegen om een stap te maken naar een werkend bestaan. “Met een stuk begeleiding of een opleiding kun je heel veel realiseren.”

 

Op de foto van links naar rechts: Melvin Dijkema, Michel Groenink en Hans Zwart.

 

Dit artikel is geplaatst in de Deventer Post van 3 oktober 2018.