Regionaal Werkbedrijf gaat banen realiseren

handen schudden

Diverse bedrijven in het ‘Stedenvierkant’ hebben de basis gelegd voor de oprichting van het Regionaal Werkbedrijf. Deze nieuwe netwerkorganisatie gaat mensen met een arbeidsbeperking en mensen met een uitkering begeleiden naar een baan bij een regionale werkgever.

 

Veertien gemeenten zijn bij de nieuwe organisatie betrokken. Dat zijn Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Olst-Wijhe, Voorst, Zutphen, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Zeewolde. De komende twee jaar moeten zij samen 850 extra banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat is een uitwerking van de nieuwe Participatiewet, die sinds 1 januari in werking is.

 

Sociaal akkoord

In de aanloop naar de nieuwe wet werden er tussen overheid, werkgevers en werknemers al in 2013 afspraken gemaakt, die werden vastgelegd in een sociaal akkoord. Voor heel Nederland moeten er de komende jaren 125.000 extra banen komen voor mensen die niet in staat zijn het minimumloon te verdienen.

 

Regionale afspraken

Binnen het Regionaal Werkbedrijf, waarin Apeldoorn als centrumgemeente optreedt, worden op regionaal niveau de afspraken hierover gemaakt en bewaakt. Er wordt samengewerkt met de zes regionale sociale werkvoorzieningen, werkgevers (VNO-NCW), vakbonden, onderwijsorganisaties en het UWV.

 

Belactie

Het Regionaal Werkbedrijf houdt in de week van 16 tot en met 19 februari een belactie. Accountmanagers, burgemeester, wethouders en vertegenwoordigers pakken de telefoon op en bellen met werkgevers. Zij worden geattendeerd op de verschillende arrangementen die het voor hen aantrekkelijk maken een werknemer op te nemen in hun bedrijf.

 

Bron: de Stentor