Sallandse Dialoog wil met ontbijtsessie taboe schuldenproblematiek doorbreken

Henk Kinds en Renate Smit

De schuldenproblematiek in de regio Deventer, Olst-Wijhe en Raalte wordt aangepakt met de Sallandse Dialoog. In deze regionale coöperatie van ruim dertig partners wordt regelmatig kennis en ervaring uitgewisseld en werkgroepen gaan in de praktijk met de problematiek aan de slag. Op 8 maart vindt er bij KonnecteD een ontbijtsessie plaats voor werkgevers die meer willen weten over de aanpak van de schuldenproblematiek van hun medewerkers of van hun zelf.

 

Henk Kinds, projectleider Sallandse Dialoog en Renate Smit, werkmakelaar van Deventer Werktalent, onderdeel van KonnecteD, willen tijdens de ontbijtsessie inhoud gaan geven aan de ‘Bedrijvendesk Financiële Redzaamheid’. Kinds: “Hier kunnen ondernemers zich melden die meer willen weten hoe ze werknemers kunnen ondersteunen bij schulden. We merken dat sommige werkgevers zich echt zorgen maken over een bepaalde medewerker, maar niet weten hoe ze kunnen helpen. Daarnaast hebben sommige ondernemers zelf helaas ook schulden. Ons advies en ondersteuning geldt natuurlijk ook voor hen.” Tijdens de ontbijtsessie geven deurwaarder Rens Jansen van BJK Gerechtsdeurwaarders en afgevaardigden van het Geldfit Spreekuur antwoord op vragen als: hoe kom ik uit zwaar weer, hoe moet ik als werkgever omgaan met loonbeslag of hoe herken ik probleemschulden bij medewerkers?

 

Partner Deventer Scoort
De bedrijvendesk van de Sallandse Dialoog heeft als doel goed werkgeverschap te ondersteunen. Net als de MVO community Deventer Scoort. Ook de doelgroep aan werknemerszijde komt veelal overeen. Kinds: “Als je financiële problemen hebt dan is de kans groter om werkloos te worden of te blijven.”  Dat is de reden dat beide initiatieven actief gaan samenwerken. De initiatieven van de Sallandse Dialoog staan ook op www.deventerscoort.nl en daarnaast zal specifiek met gezamenlijke projecten ingezet worden op financieel gezonde werknemers.

 

Preventie en vroegtijdige signalering
“Met de Sallandse Dialoog proberen we preventief schulden tegen te gaan en het taboe te doorbreken”, vertelt Smit. Kinds vult haar aan: “Maar liefst 1 op de 5 huishoudens hebben problematische schulden. 85% van de Sallandse huishoudens met risicovolle schulden bereikt de hulpverlening niet. Het is dus van belang dat we problemen zo vroeg mogelijk signaleren.”

 

Kosten
Volgens een peiling van het Nibud (2017) geeft 62% van de werkgevers aan te maken te hebben met medewerkers die kampen met financiële problemen. Eén zo’n werknemer kost een werkgever €13.000 per jaar. Deze kosten zijn opgebouwd uit een productiviteitsafname van 20%, een toename van ziekteverzuim van 7 dagen en het verwerken van loonbeslag kost 3 uur. “Dit is echt fors. Daarom moeten we flink aan de slag met dit probleem”, benadrukt Smit. “Zet dan ook snel de eerste stap, en kom naar de ontbijtsessie!”

 

Meer informatie
De ontbijtsessie vindt plaats bij KonnecteD op 8 maart van 8.00 tot 9.30 uur aan de Schonenvaardersstraat 9 in Deventer.

 

Graag aanmelden voor maandag 5 maart via [email protected]. Voor meer informatie: Renate Smit via 06 – 413 441 61. Meer weten over de aanpak van de schuldenproblematiek: www.sallandsedialoog.nl.

 

Op de foto Henk Kinds en Renate Smit.