Wajongers presenteren zichzelf na OEK-training

P1180344

Angsten overwinnen, grenzen aangeven en jezelf laten zien. Daar draaide het om tijdens de presentatie van een groep Wajongers bij Deventer Werktalent. Een spannend moment, maar vooral een mooi resultaat na tien sessies die samen de Op Eigen Kracht (OEK)-training vormden.

 

Op eigen kracht iets bereiken is een hele prestatie. Het vergt energie, moed en doorzettingsvermogen en daarom is het de moeite waard om het verhaal erachter te horen. Om die reden gaf een groep Wajongers een presentatie voor ruim vijftien man publiek, waaronder Rob Nijhof, regiomanager van St. A+O Metalektro. Ze vertelden over hun kwaliteiten, hun werkervaring en vooral hun blik op de toekomst.

 

Werk of werkervaring

“Erg goed dat jullie de stap hebben genomen om hier te presenteren voor een groep,” zegt Richard Normann trots. De trainer van de OEK-training spreekt de groep toe die bestaat uit de Wajongers, werkmakelaars en accountmanagers van Deventer Werktalent, de directeur van Technicampus en mensen van het UWV. Zij kijken mee en hopen de jongeren tips, werk of werkervaring te bieden.

 

Grenzen aangeven

Eén voor één lopen de jongeren naar voren. De eerste is op zoek naar stabiliteit in werk, de ander richt zich op begeleider in de zorgsector. De derde heeft door de training geleerd om zijn grenzen aan te geven. “Ik ben een harde werker, maar moet niet overvraagd worden. Toen ik in de horeca werkte, moest ik soms de dag rond werken. Dat geeft mij geen rust, dat weet ik nu.” Twee dames hebben hun werkpassie ontdekt in de schoonmaak en vertellen waarom zij interessant zijn voor een werkgever.

 

Empowerment

Na afloop is de directeur van Technicampus druk in gesprek met één van de jongeren. Hij ziet misschien mogelijkheden om hem werkervaring te bieden. In de OEK-training staat empowerment centraal. Het vinden van je eigen kracht en kwaliteiten kan voor deze jongeren lastig zijn en de training hielp hen hierbij. Op die manier leren ze belangrijke dingen bij het zoeken naar werk. Op tijd komen, inzicht in patronen te krijgen en jezelf goed presenteren.