Wordt het niet eens tijd om aan het werk te gaan!

Foto brandweerwagen

Iets te doen hebben én jezelf nuttig maken. Dat is wat Toke heeft gevonden in haar werk als gastvrouw in het werkcafé bij de brandweer in Deventer, onderdeel van de veiligheidsregio IJsselland. Toke: “Een tijd lang was ik bang dat ik maar wat zou blijven aanklooien. Met deze baan heb ik een duidelijk doel; een gezellige sfeer in het werkcafé.”

 

Toke Weenink, voormalig eigenaresse van een horecazaak in Diepenveen, raakte door omstandigheden in de bijstand. Als werkzoekende kwam zij bij de horeca academie van KonnecteD, waar ze in het bedrijfsrestaurant weer werkritme opdeed en een nieuwe daginvulling vond. En toen kreeg Lies Phillipo, werkmakelaar van Deventer Werktalent, een telefoontje van Jaap Verhoeven, hoofdbrandwacht. Of zij een geschikte kandidaat had voor de functie van gastvrouw van het werkcafé? Lies twijfelde geen moment; Toke!

Warme maaltijd

Enkele maanden later zitten Jaap en Toke samen aan de koffie. Toke is inmiddels volop aan het werk in de ruimte, die onlangs werd verbouwd van oubollige kantine tot een modern werkcafé. “De metamorfose draagt bij aan de positieve sfeer en versterkt de rol die Toke daarin speelt.” vertelt Jaap. Dagelijks wordt er tussen de middag warm gegeten met de collega’s van de 24-uursdienst en de dagdienst. Toke: “Ik warm de maaltijd op, maak een lekkere salade en zorg ervoor dat de tafel netjes is gedekt. Mensen kunnen zo aanschuiven. De mooie meubels, het nieuwe servies en een karafje water op tafel; het maakt allemaal dat het eten lekkerder smaakt.” Op vrijdagmiddag staat er een extraatje op het menu en tijdens de feestdagen zorgt Toke ervoor dat de ruimte versierd is.

 

Maatschappelijk verantwoord

 

Bij de brandweer staat maatschappelijk Verantwoord ondernemen voorop. Dat was de reden om contact op te nemen met KonnecteD voor de invulling van de functie van gastvrouw. Ok voor de schoonmaak van de kazerne doet de brandweer een beroep op KonnecteD. Jaap: ‘We willen graag iets doen voor de maatschappij, via de inhuur van mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, geven we daar invulling aan. Jaap is blij met alle ontwikkelingen in het werkcafé en hij merkt onder de collega’s dat de inspanningen van de gastvrouw gewaardeerd worden. Jaap: “Het werk bij de brandweer is dynamisch. Daarom is het belangrijk dat er in de pauze rust en plezier is.” Is hij niet bang dat het te gezellig wordt in het werkcafé? Jaap lacht: “Toke heeft een positieve invloed op de sfeer, maar als mensen te lang blijven hangen, dan roept ze: ‘Wordt het niet eens tijd om aan het werk te gaan!’”